sábado, 9 de febrero de 2013

MEDITERRÁN JELLEGŰ BORJÚMÁJ

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Készítettem már többféle formában borjúmájat, de az utóbbi időben ez a verzió a nyerő, ami egy puszta improvizáció eredményeként jött létre. Gasztro-Nobel díjat, Bocuse d'Or-díjat meg efféle nyavalyákat ugyan nem fogok kapni érte, de akkor is nagyon finom. Aki akarja (és szereti májat...of course) annak melegen ajánlom, hogy próbálja ki. Írtam is receptet anno a facebook-ra de valamiért a blogra nem került fel, úgyhogy most itt az ideje.

Hozzávalók (2 személyre):
·         200 g borjúmáj
·         1 nagy hagyma
·         4 gerezd fokhagyma
·         ½ piros kalifornia paprika
·         ½ zöld kalifornia paprika
·         kb. 15 db koktél- vagy datolyaparadicsom
·         100 ml száraz fehérbor (opcionális)
·         1 kis csokor friss majoránna
·         1 kis csokor friss kakukkfű
·         1 kis csokor friss bazsalikom
·         só, bors
·         olívaolaj
·         kevés tej




Először beáztatjuk a borjúmáj szeleteket annyi tejbe, hogy ellepje, kb. fél órára. A hagymát vékony, hosszúkás szeletekre ("zsülien") a paprikákat pedig vékony csíkokra vágjuk. Ezt mind feltesszük olívaolajon dinsztelni. Közben betesszük a megmosott krumplikat a sütőbe (természetesen a köret lehet tetszőleges). Megpucoljuk a fokhagymát, megmossuk és félbevágjuk a paradicsomokat és leöblítjük a fűszernövényeket. Mikor a hagyma és a paprika már megfonnyadt, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, kicsit pirítjuk, majd belerakjuk a paradicsomot, az apróra vágott majoránnát, kakukkfüvet és sózzuk/borsozzuk.
 
 
Lassú tűzön hagyjuk rotyogni. A májszeleteket konyhai papírtörlővel megszárítjuk, lehártyázzuk, vékony csíkokra vágjuk és borsot őrölünk rá. Közben, ha úgy látjuk, hogy a paradicsomos cucc kicsit száraz, löttyinthetünk hozzá egy kevés fehérbort. Egy másik serpenyőben felforrósítunk egy kevés olajat és a májat hirtelen megpirítjuk benne (ez nem több mint fél perc!). Ezután a paradicsomos szószhoz adjuk, megszórjuk bazsalikomlevelekkel, néhányat keverünk rajta, megkóstoljuk hogy elég sós-e, félrehúzzuk és lefedjük. A krumplikat kivesszük a sütőből és egy nyirkos konyharuhába bugyoláljuk. 5 perc után már szépen meg lehet őket hámozni. Tálaláskor sózzuk/borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és megszórjuk friss oregánóval (ha van). Voilà! J
 
 

0 comentarios:

Publicar un comentario en la entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...