Esta receta se puede ver en castellano aquí.
Amikor ráakadtam erre a receptre ITT rögtön beleszerelmesedtem ebbe a kalácsba. Hogy miért hívják orosz fonatnak? Halvány gőzöm sincs. Talán mert az oroszok találták fel ezt a fajta „fonást”? (amit ugyan én inkább tekerésnek neveznék) Nem tudom, de nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy a kalács nagyon finom, nagyon egyszerű és nagyon mutatós. Akár most is összedobhatjátok a délutáni kávéhoz vagy a holnapi reggelihez. Fázisfotókat ugyan nem készítettem a „fonásról” (elfelejtettem) de az eredeti receptben a fenti linken vannak, úgyhogy ott meg tudjátok nézni hogyan készül. Majd ha legközelebb sort kerítek erre a kalácsra, akkor csinálok én is fázisfotókat és felteszem ide. De addig is megosztom veletek a receptet. Ja, és még annyit, hogy aki kisebb kalácsot szeretne készíteni, az nyugodtan felezze a hozzávalókat, én is így tettem.
Amikor ráakadtam erre a receptre ITT rögtön beleszerelmesedtem ebbe a kalácsba. Hogy miért hívják orosz fonatnak? Halvány gőzöm sincs. Talán mert az oroszok találták fel ezt a fajta „fonást”? (amit ugyan én inkább tekerésnek neveznék) Nem tudom, de nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy a kalács nagyon finom, nagyon egyszerű és nagyon mutatós. Akár most is összedobhatjátok a délutáni kávéhoz vagy a holnapi reggelihez. Fázisfotókat ugyan nem készítettem a „fonásról” (elfelejtettem) de az eredeti receptben a fenti linken vannak, úgyhogy ott meg tudjátok nézni hogyan készül. Majd ha legközelebb sort kerítek erre a kalácsra, akkor csinálok én is fázisfotókat és felteszem ide. De addig is megosztom veletek a receptet. Ja, és még annyit, hogy aki kisebb kalácsot szeretne készíteni, az nyugodtan felezze a hozzávalókat, én is így tettem.
· 500 g liszt
· 200 ml tej
· 20 g friss élesztő
· 90 g cukor
· 90 g vaj
· 2 tojás
· 1 kávéskanál só
A
kenéshez: 50 g vaj + 2 evőkanál cukor
Átszitáljuk
a lisztet. Picit meglangyosítjuk a tejet, egy tálba öntjük (ahol majd
összegyúrjuk a hozzávalókat) és feloldjuk benne az élesztőt. Elveszünk a lisztből
2-3 evőkanálnyit és elkeverjük az élesztős tejjel. Betakarjuk, és langyos
helyen hagyjuk, hogy „felfusson”. Mikor kész a kovászunk, beletesszük a többi
hozzávalót kivéve a vajat, amit megolvasztunk. Jól kidolgozzuk a tésztát és a
végén apránként hozzáadagoljuk az olvasztott (de nem meleg!) vajat. A végére
egy jól kezelhető, nem ragacsos gombócot kell kapnunk. Lisztezett tálba tesszük,
kevés lisztet szórunk a tetejére is, betakarjuk és langyos helyen a duplájára
kelesztjük (kb. 1 óra). Ezután sodrófa segítségével négyzet alakúra nyújtjuk. Előtte
megolvasztjuk a kenéshez szükséges vajat és összekeverjük a cukorral. Ezzel a
keverékkel megkenjük a tésztát és feltekerjük mint a bejglit, amilyen szorosan
csak tudjuk, ügyelve, hogy a szélek lehetőleg pontosan illeszkedjenek. Tepsi
nagyságú sütőpapírra tesszük a rudat, és ahogy az a fázisfotókon látható, az
egyik végéből éles késsel levágunk egy 4 cm-es darabot. Ezután hosszában
félbevágjuk úgy, hogy a másik végén maradjon egyben egy 4 cm-es rész. Fontos, hogy
nagyon éles kést használjunk, hogy ne lapítsa össze vágás közben a tekercset. Vágás
után az egyben maradt véget „visszafordítjuk” (kövessétek a fázisfotókat), majd
a tekercs két felét a vágással felfelé összetekerjük az ábra szerint. A végére „ráültetjük”
az előzőleg levágott darabot, így olyan lesz, mintha egy-egy rózsa lenne a
végein. Most a sütőpapírral együtt (így egyszerűbb) tepsibe vagy hosszúkás
formába helyezzük (én tepsit használtam), egy tiszta ruhával letakarjuk és
hagyjuk félórát kelni. Nem kell lekenni tojással! Közben előmelegítjük a sütőt
180 fokra, és ha megkelt a fonatunk, 30 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon
pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával. Mikor kész, vegyük ki a sütőből és
azon melegében kenjük le tejjel. Rácson hagyjuk hűlni, majd szórjuk meg egy
kevés porcukorral. Jó étvágyat!
huh, most az jutott eszembe, hogy megenném én ezt most egy fahéjat 'töltelékkel'.... holnap (legkésőbb) tuti elkészül...
ResponderEliminarIgen, igen....a töltelék variációja végtelen. :-)) Lehet sós, édes, kinek mihez van éppen kedve. :-)
EliminarEz annyira egyszerü!Az igazi csodát a fonás,tekerés adja.Megyek is és csinálom!Már tegnap kinéztem magamnak amikor a face-re feltetted!
ResponderEliminarMa tervezem megsutni, olyan gyonyoru!!!!
ResponderEliminarJade, a te ensaimada-id" is "bűnre csábítóak". :-) Már félretettem a receptet.
Eliminar