martes, 4 de octubre de 2011

SÁFRÁNYOS MARHAPOFA RAGU / CARRILLADA DE TERNERA AL AZAFRÁN

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Nem tartozom azok közé akiknek mindegy, hogy mi a kaja csak hús legyen benne, ráadásul teljesen mindegy, hogy milyen. Ritkán eszem húst, és ha igen akkor sem mindegy, hogy milyet. Annak, hogy ritkán eszem húst nincs semmi különösebb oka, egyszerűen csak az, hogy van egy csomó minden más (is) amit nagyon szeretek és minél változatosabb az étkezés annál nagyobb a gyönyör. És ha húsra fáj a fogam akkor sem mindegy hogy mit veszek, az állatnak melyik részét. Ismerek sok olyan háziasszonyt, akinek teljesen mindegy, hogy a marha melyik részéből vesznek, ha pl. pörköltet vagy ragut akarnak készíteni. Hát nálam ez nagyon nem így van, annak ellenére, hogy nem vagyok egy nagy hús szakértő. Az én (szerény) véleményem szerint, a marhának van három része, melyek tökéletesek ezekhez az ételekhez: a pofa, a lábszár és a farok. Puhább, szaftosabb húst el nem tudok képzelni egy jó raguhoz vagy pörkölthöz. Ez nem jelenti azt, hogy másból nem lehet megfőzni, természetesen lehet, de ez már ízlés kérdése. A blogon van már egy recept amit marhafarokból készítettem, most következzen a pofa. A hús mennyiségét nem súlyban fogom megadni, hanem darabban. Mint tudjuk a pofa az a két (jókora) tenyérnyi húsdarab, ami a marha álkapcsa környékén helyezkedik el jobb és baloldalt. Tehát egy marhából származó pofa az nagyjából egy kétszemélyes adag. Álljunk hát neki!

Hozzávalók (2 személyre):

• 2 db marhapofa (ez súlyra 60-70 dkg lehet)
• 1 db hagyma
• 1 db sárgarépa
• 30 dkg kisebb szemű burgonya
• 1,5 dl száraz fehérbor
• 2 nagyobb vagy 3 kisebb gerezd fokhagyma
• 1 babérlevél
• 1 kis csokor kakukkfű
• 1 kávéskanál (édes) pirospaprika
• petrezselyem
• egy nagy csipet sáfrány
• só
• olívaolaj

Elkészítési mód:

Első lépésként megtisztítjuk a húst a felesleges zsiradéktól és mindenféle hártyától.



Ezután megpucoljuk a fokhagymát, feldaraboljuk, és a pirospaprikával, egy kevés sóval és az apróra vágott petrezselyemmel meg egy pici olajjal fűszermozsárba tesszük és pépesítjük.


Ezzel a keverékkel megkenjük a marhapofa mindkét oldalát és minimum fél órát állni hagyjuk, hogy a hús jól magába szívja az ízeket.


Mikor ezzel készen vagyunk, megtisztítjuk és felaprítjuk a hagymát és a sárgarépát és olívaolajon megdinszteljük egy lábasban a babérlevéllel és a kakukkfűvel együtt.


Közben egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a marhapofa mindkét oldalát...


...majd áttesszük a lábasba.


Ezután egy kevés bort öntünk a serpenyőbe ahol a pofát pirítottuk, fakanállal „felkaparjuk” a lesült darabkákat...


...hozzáadjuk a maradék bort, jól kiforraljuk és szűrőn keresztül a lábasba öntjük. Lefedjük és alacsony lángon nagyon lassan főzzük.


Kb. 3 dl vizet felforralunk és félrehúzzuk. A sáfrányt fűszermozsárban megtörjük, a forró vízbe szórjuk, és 5-10 percig áztatjuk. Közben megpucoljuk és megmossuk a krumplit, egy tálba tesszük, ráöntjük a sáfrányos vizet és állni hagyjuk. (Néha megforgatjuk a krumplikat.)


Mikor a húsba már könnyedén belemegy a villa, kivesszük a lábasból, a hagymás-répás szaftot pedig egy szűrőn átpasszírozzuk.


A húst és az átpasszírozott szószt visszaöntjük a lábasba, és hozzáadjuk a krumplit a sáfrányos lével együtt. Tovább főzzük, míg a krumpli meg nem puhul.


Ha már a krumpli is kész, a húst kiszedjük, éles késsel felszeleteljük, tányérra rendezzük, meglocsoljuk a szósszal és petrezselyemmel megszórt krumplival tálaljuk. Mmm... életemben nem ettem még ilyen ízletes, vajpuha húst. Csak ajánlani tudom. Jó étvágyat hozzá!


Forrás: "La cocina de lechuza"

3 comentarios:

  1. Nagyon jól hangzik és jól is néz ki! Ki fogom próbálni!! :)

    ResponderEliminar
  2. Köszi! Nem fogod megbánni. :-)

    ResponderEliminar
  3. na ennek nekiesünk hétvégén - remélem, a hentes is tudja, mi az a marhapofa (vagy csak én nem láttam még sehol az üzetekben...)

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...