jueves, 29 de septiembre de 2011

BABSALÁTA / ENSALADA DE ALUBIAS BLANCAS

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Amikor már nem tudunk mit kitalálni köretként a sült vagy grillezett húsokhoz/halakhoz, ez a babsaláta bármikor kihúz a csávából. És nem csak köretként, hanem egytálételként is megállja a helyét. Nagyon finom, laktató és vitamindús. Aki nem akar a babfőzéssel bíbelődni vagy egyszerűen nincs rá ideje, bátran használjon főtt-natúr üveges vagy konzerv babot. Én is ilyenből szoktam készíteni.

Hozzávalók (2 személyre):

• 30 dkg főtt fehér bab
• 1 nagy paradicsom
• 1 zöld kalifornia paprika fele (ha nem beszerezhető a zöld, piros is jó)
• 1 kisebb fej újhagyma vagy lilahagyma (lényeg az, hogy ne legyen túl erős)
• 1 kisebb doboz (nettó 50 g) konzerv natúr tonhal
• 1 kis csokor friss petrezselyem
• 2 tojás
• só, frissen őrölt bors
• fehérbor ecet
• extra szűz olívaolaj

Ha valaki maga akarja főzni a babot, az áztassa be egy éjszakára és másnap főzze meg enyhén sós vízben egy fej hagymával, 1-2 gerezd fokhagymával és egy babérlevéllel. Ilyenkor érdemes többet főzni és egy részét bablevesnek megcsinálni. Ha már egyszer nekiállunk.
Akik a konzerv vagy üveges bab mellett tesszük le a voksunkat, öntsük a babot egy szűrőkanálba, öblítsük le, majd hagyjuk lecsepegni. A tojásokat főzzük keményre. Közben mossuk meg a paradicsomot és a paprikát. A paradicsomot hámozzuk meg éles késsel, keresztben vágjuk félbe és kiskanállal kaparjuk ki a kocsonyás-leveses részt a magokkal együtt. Tegyük fejjel lefelé konyhai törlőpapírra, hogy jól csepegjen le. Közben vágjuk apróra a hagymát és a paprikát és tegyük bele egy salátástálba. Adjuk hozzá a babot és a kisebb kockákra darabolt paradicsomot. A tonhalról csöpögtessük le az olajat és morzsoljuk bele. Sózzuk meg, locsoljunk rá egy kevés fehérbor ecetet és forgassuk jól össze. Szórjuk rá az apróra metélt petrezselymet, locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal és ismét keverjük össze. Tálaláskor tegyünk rá cikkekre vagy karikára vágott főtt tojást és őröljünk rá borsot. Én tálalás előtt egy órára a hűtőbe szoktam tenni, hogy jól összeérjenek az ízek. A fent említetteken kívül, miniatűr tálkákban vendégváró aperitifként is kínálhatjuk.

Egytálételként...


Köretként...


0 comentarios:

Publicar un comentario en la entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...