jueves, 27 de octubre de 2011

SÜTŐTÖKÖS POGÁCSA ROZMARINGOS-KAKUKKFÜVES AROMÁVAL / SALADITOS DE CALABAZA AL AROMA DE ROMERO Y TOMILLO

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Ez a pogácsa egy több évtizedes családi recept alapján készült, természetesen a hozzávalók variálásával. Ez ugyan nem jelenti azt, hogy a szóban forgó (krumplis) pogácsa receptet az én családom találta fel, csak nálunk sok-sok éve így készül a pogácsa. Mármint ez a fajta. Mert pogácsából szerintem majdnem annyi fajta van, mit csillag az égen. Ez az egész pogácsásdi egyébként úgy kezdődött, hogy egyik kedves bloggertársam sütőtökös ételek „szériagyártásába” bocsátkozott a héten, melyek olyan ínycsiklandóak voltak, hogy már a puszta látványuktól megnyalta az ember (lánya) a szája szélét. Szóval elkezdtem szuggerálni a már egy hete a konyhapulton pöffeszkedő sütőtököt és beindult a fantáziám. Többféle étel is készült belőle, közülük az egyik ez a pogácsa lett. Hozzáteszem, hogy mivel kelt tésztával van dolgunk, időben álljunk neki a készítésének, mert nem egy félóra alatt összecsapható bodagról van szó. Én a hozzávalóknak (kivéve a tojást) csak a felét vettem és ezeket a mennyiségeket fogom megadni, de ahol nagyobb a család vagy valaki egyszerűen csak nagyobb mennyiséget akar csinálni, duplázza meg őket, kivéve a tojást. Álljunk hát neki a munkának!

Hozzávalók:

• 300 g sima liszt
• 150 g sütőtök (ez a mennyiség a már sült tökre értendő)
• 85 g szobahőmérsékletű vaj (75 g a tésztába, 10 g a kenéshez)
• 15 g friss élesztő
• 1 dl tej, pici cukor
• 1 teáskanál só
• 1 tojás sárgája (a fehérjét tegyük félre a pogácsák megkenéséhez)
• 1 evőkanálnyi friss, aprított rozmaring és kakukkfű keveréke

A tököt megsüthetjük hagyományosan cikkekre vágva is, de én ebben az esetben 2x2 cm-es kockákra daraboltam, mert egy részét köretként használtam fel. A felkockázott tököt egy tálba tettem, meglocsoltam olívaolajjal hogy jól bevonja minden oldalát, alufóliával kibélelt tepsibe terítettem, megszórtam Maldon sóval, borsoztam, tettem a tetejére egy ág rozmaring illetve kakukkfüvet és puhára sütöttem. Ebből a tökből félretettem 150 grammot hűlni.


A tejet egy kisebb edényben meglangyosítjuk a cukorral és feloldjuk benne az élesztőt. Letakarjuk és félretesszük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az apróra vágott fűszernövényeket és elmorzsoljuk 75 g puha vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojás sárgáját, a kihűlt, pürésített sütőtököt és az élesztős tejet. Jól kidolgozzuk. Először nagyon ragacsos a tészta, úgy tűnik soha nem fog leválni az ember kezéről, de legyetek türelmesek. Idővel leválik a kézről, a tál faláról és egy szép gombóccá áll össze. Ekkor kivesszük a tálból, amibe öntünk pár csepp olajat, jól körbekenjük vele és visszatesszük a tésztát. Konyharuhával letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni (kb. 1 óra). Ezután lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagságú négyzet alakúra nyújtjuk a tésztát...


...és ecsettel vékonyan megkenjük olvasztott vajjal.


Most gondolatban fentről lefelé 3 részre osztjuk a tésztát, és a felső harmadot lehajtjuk a közepére...


...az alsó pedig felhajtjuk.


Ezután a baloldali részt hajtjuk be...


...amit lezárunk a jobboldalival.


Most a hajtásokkal lefelé visszatesszük a tálba, letakarjuk és hagyjuk pihenni 20 percet.


Ha letelt a 20 perc újra megismételjük az egész műveletet.


Nyújtás, kenés, hajtogatás és újabb 20 perc pihentetés letakarva. Majd újraismételjük a folyamatot. Összesen 3-szor kell megkenni a tésztát és hajtogatni, természetesen mindig enyhén lisztezett felületen. Az utolsó kenés után összehajtogatjuk és hagyjuk félórát letakarva pihenni. Mikor letelt ez az idő, jó ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és pengével vagy nagyon éles késsel „berácsozzuk” (ne vágjuk be túl mélyre, a penge vagy a kés éle épp hogy csak érintse a tésztát). Ezután 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatjuk, és a pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe ültetjük, nem túlságosan közel egymáshoz, mert még nőni fognak. Most újra letakarjuk a pogácsákat és újabb félóra pihentetés következik. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tojás fehérjét enyhén felverjük és egy ecset segítségével óvatosan megkenjük a pogácsák tetejét. 15-20 percig sütjük, vagy amíg halvány aranybarna nem lesz a tetejük. Megvárjuk amíg egy kicsit kihűlnek és jól befaljuk. Isteni finom!



1 comentario:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...