lunes, 6 de febrero de 2012

SPANYOL CIGÁNYLEVES / OLLA GITANA

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

A legenda szerint ennek az ételnek az eredete - ahogy a neve is utal rá - a spanyol "cigány konyhában" keresendő, miszerint a fazék tartalma nagyrészt attól függ, hogy a cigány háziasszony éppen mit talál a kamrában. A recept nemzedékről nemzedékre szállt, viszont rengeteg variációja is van földrajzi területtől függően. Van ahol húst is tesznek bele, van ahol tőkehalat, viszont legalább kétfajta hüvelyes (bab, csicseriborsó, lencse, borsó) és különböző zöldségfélék mindig vannak benne. Én most egy teljesen húsmentes változatot készítettem, aminek - a hozzávalók variációjától - fantasztikus íze lett, és az sem elhanyagolandó, hogy így egy igen olcsó de egészséges és laktató étket tudunk az asztalra tenni.



Hozzávalók (4 személyre):

·         15 dkg bab (általában fehér babot szoktak használni, de nekem most egy világosbarna színű volt itthon)
·         15 dkg csicseriborsó
·         12 dkg friss zöldbab (lehet fagyasztott vagy konzerv is)
·         10 dkg sütőtök
·         1 nagyobb keményhúsú körte
·         egy kis szeletke szikkadt kenyér (bagett vagy hasonló)
·         fél maréknyi hámozott nyers mandula
·         fél hagyma
·         1 nagyobb paradicsom
·         2 gerezd fokhagyma
·         1 káváskanálnyi édes, füstölt paprika (ha nincs, jó a sima is, de nagyot dob az ízén)
·         sáfrány
·         1 evőkanál fehérbor ecet
·         só, őrölt bors
·         olívaolaj
·         húsleves vagy zöldség alaplé (ezek hiányában, víz)

Az eredeti recept szerint a babot és a csicseriborsót egy éjszakát áztatjuk, majd először feltesszük kevés vízben főni a babot és mikor már majdnem forr hozzáadjuk a csicseriborsót. Kb. 2 órán át lassú tűzön főzzük majd leszűrjük. (Én ezt a lépést megspóroltam és üveges főtt babot ill. csicseriborsót használtam mivel nálunk nagyon jó minőségűeket lehet kapni.)
Szóval először feltesszük főni a húslevest kicsit hosszabb lével (így két legyet ütünk egy csapásra mert a másnapi ebédünk egy része is megvan). Később megtisztítjuk és feldaraboljuk a zöldbabot, a sütőtököt és a körtét, majd feltesszük főni rövid lében (a húslevesből természetesen) lassú tűzön. Közben egy serpenyőbe kevés olajat öntünk és megpirítjuk benne a mandulát a szeletke kenyeret és a kés lapjával kicsit megroppantott (de nem hámozott!) fokhagymát. Félrehúzzuk és fűszermozsárba tesszük (a fokhagymát szépen ki lehet szedni a héjából), hozzáadunk egy nagy csipet sáfrányt és pépesre döngöljük. Ezután hozzáadunk egy kanál fehérbor ecetet és jól kikeverjük. Félretesszük. A serpenyőben visszamaradt olajban (ha kevés ötsünk hozzá) feltesszük pirítani az apróra vágott hagymát. Mikor már üveges, megszórjuk a füstölt paprikával, megkeverjük és rádobjuk a meghámozott és apróra vágott paradicsomot. Sózzuk-borsozzuk és hagyjuk rotyogni amíg a paradicsom elfövi a levét. Közben a zöldségekhez adjuk a főtt babot és csicseriborsót (ha kell teszünk hozzá egy kevés húslevest, de ügyeljünk rá, hogy inkább rövid leve legyen) és a fűszermozsárban lévő masszát. Mikor a paradicsom már elfőtte a levét, ezt is a fazékba öntjük. Adunk hozzá még egy keveset a levesből, beigazítjuk az ízét, és addig főzzük (lassan!) míg a zöldségek meg nem puhulnak. Egy viszonylag sűrű, nagyon finom ízű, tartalmas étel lesz belőle, amit valamilyen édes vagy sós tésztával kiegészítve (bukta, kalács, palacsinta, pogácsa, stb.) fantasztikus ebéd kerekedik. Jó étvágyat!
(Forrás: "Mercado Calabajío")

2 comentarios:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...