martes, 15 de noviembre de 2011

SÜLT ZÖLDSÉG-KRÉMLEVES / CREMA DE VERDURAS ASADAS

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Ebben a hűvös, szeles időben (igen, itt Európa déli részén is) mindig jólesik egy forró krémleves. A krémlevesek tárháza pedig kimeríthetetlen. Annyi van belőlük , mint égen a csillag. Tegnap például vegyes zöldségekből készítettem, de most a párolás illetve főzés helyett, először sütőben megsütöttem, majd serpenyőben megpirítottam kissé a zöldségeket, ami egészen különleges ízt kölcsönzött a krémlevesemnek. Nagyon egyszerű az elkészítése, bárki bátran nekiállhat, nem kell hozzá különösebb szakácstudomány. Kezdjünk hát hozzá!

Hozzávalók (3-4 személyre):

·         1 padlizsán
·         1 nagyobb méretű piros kalifornia paprika
·         2 nagyobb vagy 3 kisebb paradicsom
·         1 nagyobb vöröshagyma
·         2 gerezd fokhagyma
·         1 k.k. (kávás kanál) őrölt köménymag
·         1 k.k. oregánó
·         só, bors
·         olívaolaj
·         kb. 1 liter húsleves (vagy zöldség alaplé)
·         reszelt, érett juhsajt (helyettesíthető parmezán sajttal)

Megmossuk-szárítjuk a zöldségeket, a hagymáról és a fokhagymáról csak a felső réteg héjat tisztítsuk le. Vékonyan kenjük be olívaolajjal a padlizsánt, a paradicsomot és a paprikát, majd tegyünk bele mindent egy tepsibe és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük.



Nem szükséges forgatni a zöldségeket. Ezután kivesszük a tepsit és hagyjuk hűlni.



Ha már langyosra hűlt, megtisztítjuk a hagymát, kissé feldaraboljuk és serpenyőben egy kevés olajon pirítani kezdjük. A paprikát meghámozzuk, kicsumázzuk, feldaraboljuk és a hagymához adjuk.



5-10 percig pirítjuk...


...majd a többi meghámozott és feldarabolt zöldséget is hozzáadjuk. Sózzuk-borsozzuk, valamint hozzáadjuk a köményt és az oregánót is.



Újabb 10 percig pirítjuk még, majd beleöntjük a botmixer poharába. (Ha belefér. Ha nem, akkor egy kisebb fazékba.) Öntünk hozzá egy kevés húslevest és simára turmixoljuk. Ezután egy sűrű szűrőn átpasszírozzuk és felöntjük annyi húslevessel, hogy krémleves állagot kapjunk. Ügyeljünk rá, hogy ne hígítsuk fel túlságosan. Megkóstoljuk, és ha kell utána sózunk. Tálkákba szedjük, sajtot reszelünk rá és megszórjuk egy kevés oregánóval. Jó étvágyat! 



0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...