Esta receta se puede ver en castellano aquí.
A pogácsák tárháza kimeríthetetlen és borzasztó egyszerű elkészíteni őket. Ezután már csak össze kell ütni egy levest vagy krémlevest és máris kész a komplett ebéd. Mert nálunk ugyebár a pogácsa helyettesíti a kenyeret. És ha esetleg marad, akkor egy pohár tejjel fenséges vacsora vagy reggeli. Szó mi szó a pogácsa bármikor jó. Vendégvárónak pl. nem is tudok elképzelni jobbat. Garmadával állhatnak az asztalon a szebbnél-szebb és jobbnál-jobb krémes sütik, de ha pogácsa is van, akkor az az első, ami elfogy. Ezzel a recepttel nem fogok semmi újat felfedni, ezeréves már, de úgy őrizgetem mint egy ereklyét, mert nagyon bevált. Van egy borítékom (igazi „retro-fájl”), ahol az otthonról hozott kézzel írt receptjeimet őrzöm (némelyik igencsak megsárgult és rongyoska már), amit a család, a barátnők és az ismerőseim körében gyűjtöttem össze anno.
A pogácsák tárháza kimeríthetetlen és borzasztó egyszerű elkészíteni őket. Ezután már csak össze kell ütni egy levest vagy krémlevest és máris kész a komplett ebéd. Mert nálunk ugyebár a pogácsa helyettesíti a kenyeret. És ha esetleg marad, akkor egy pohár tejjel fenséges vacsora vagy reggeli. Szó mi szó a pogácsa bármikor jó. Vendégvárónak pl. nem is tudok elképzelni jobbat. Garmadával állhatnak az asztalon a szebbnél-szebb és jobbnál-jobb krémes sütik, de ha pogácsa is van, akkor az az első, ami elfogy. Ezzel a recepttel nem fogok semmi újat felfedni, ezeréves már, de úgy őrizgetem mint egy ereklyét, mert nagyon bevált. Van egy borítékom (igazi „retro-fájl”), ahol az otthonról hozott kézzel írt receptjeimet őrzöm (némelyik igencsak megsárgult és rongyoska már), amit a család, a barátnők és az ismerőseim körében gyűjtöttem össze anno.
Hozzávalók:
·
60 dkg liszt
·
30 dkg krumpli
·
15 dkg vaj
·
3 dkg friss élesztő
·
1,5 dl tej + pici cukor
·
1 teáskanálnyi só
·
1 tojás
Első lépésként meghámozzuk a krumplit, feldaraboljuk
és enyhén sós vízben feltesszük főni. Ha már puha, leöntjük róla a vizet,
villával összetörjük és hagyjuk hűlni. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, hozzáadjuk a már kihűlt
krumplit, a tojás sárgáját (a fehérjét félretesszük a pogácsák megkenéséhez) és
az élesztős tejet. Mindezt összegyúrjuk és enyhén lisztezett felületen jól megdagasztjuk,
amíg egy szép sima gombócot nem kapunk. Ekkor négyszögletesre nyújtjuk és
gazdagon megkenjük olvasztott (de nem meleg!) vajjal.
Ezután összehajtogatjuk a
tésztát...
...és a hajtogatott felével lefelé, egy tiszta konyharuhával letakarva 20
percig pihentetjük.
Ezután újra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, összehajtogatjuk,
letakarjuk és újabb 20 perc pihenés következik. Ezt a művelet-sorozatot még
egyszer (vagyis összesen 3-szor) megismételjük. Ha az utolsó 20 perc pihenési idő is
letelt, kinyújtjuk a tésztát kb. 2 cm vastagra, és egy nagyon éles késsel vagy
pengével (én pengével szoktam) „berácsozzuk” de úgy, hogy a késnek (vagy
pengének) az éle épphogy csak érintse a tésztát. Eztán egy 5 cm átmérőjű
pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatjuk a pogácsákat és sütőpapírral
bélelt tepsibe rakosgatjuk őket némi távolságot hagyva köztük, figyelembe véve,
hogy még kelni fognak. A maradék tésztát kicsit összegyúrjuk, nyújtjuk,
berácsozzuk és kiszaggatjuk. Mindezt addig, amíg tart a tészta. A tepsit (ill.
tepsiket) letakarjuk, és fél órát pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt 180
fokra, és ha letelt a fél óra kelési idő, megkenjük a pogácsák tetejét az enyhén
felvert tojás fehérjével, ügyelve, hogy csak a tetejüket kenjük, az oldalukra
ne folyjon. Szép aranybarnára sütjük (kb. 15 perc), kicsit hagyjuk hűlni, és kezdődhet
a lakmározás.
0 comentarios:
Publicar un comentario