jueves, 10 de enero de 2013

KAPROS ZÖLDBORSÓKRÉM VASALT SZÍVSALÁTÁVAL, SÜLT FOKHAGYMÁVAL ÉS IBÉRICO SONKAROPOGÓSSAL

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de az ünnepsorozat után az ember fia/lánya nem nagyon kívánkozik húst enni. Legalábbis én nem. Nem is ettem még azóta mást, csak zöldségeket meg egy kevés halat, és nem azért mert speciel fogyókúrába fogtam volna. Minden napra ki tudok találni valami zöldet (pirosat, sárgát...) ami nem unalmas, és nemcsak a szemnek, de a szájnak is ingere. A minap a hűtőben lapuló zöldborsóval kellett kezdeni valamit, de el akartam kanyarodni egy kicsit a megszokott leves/főzelék verzióktól. Az eredmény olyannyira ízletesre sikeredett, hogy két nap múlva megismételtem. Aki nem hiszi, járjon utána. J
 

Hozzávalók (a mennyiségek személyek számától függőek):

·         zsenge zöldborsó (lehet fagyasztott is)
·         salotta
·         vaj
·         friss kapor
·        
·         zöldségalaplé vagy húsleves (helyettesíthető vízzel)
·         szívsaláta (1 vagy 2 fejenként, attól függően, hogy előételként vagy főételként tálaljuk)
·         fokhagyma
·         ibérico vagy serrano sonka

A felaprított salottát vajon üvegesre pároljuk, eztán hozzáadjuk a megtisztított borsót. Pár percig együtt pároljuk, majd felöntjük egy kevés alaplével (vagy vízzel) de épp csak hogy ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk és botmixerrel letumixoljuk. Szűrőn átpasszírozzuk teljesen simára, és ha szükséges, hígíthatjuk még egy kevés lével, de inkább sűrű mártás állagú legyen. Ezután elkeverjük benne a nagyon apróra metélt kaprot.
 
A sonkaszeleteket két sütőpapír közé tesszük (ha nagyon zsírosak, a zsíros részeket vágjuk ki, nem muszáj a szeletnek egyben maradnia), tepsire rakjuk és egy másik tepsit teszünk rá présként. 200 fokos sütőben kb. 15 percig szárítjuk. Lehet használni füstölt sonkát is, de a szeletek természetesen papírvékonyságúak legyenek. Közben egy kevés olívaolajban alacsony lángon enyhén megpirítjuk a felszeletelt fokhagymát. A sonkát hűlni hagyjuk, majd fűszermozsárban összetörjük.
 
A salátaszíveket kettévágjuk, picit megsózzuk és platnin (vagy serpenyőben) pár csepp olívaolajon a vágott felükkel lefelé hirtelen megpirítjuk (fél perc), fordítunk rajta egyet és pár másodperc után kivesszük. Fontos, hogy a platni vagy serpenyő jó forró legyen, mert a salátának függetlenül attól, hogy megpirítjuk, roppanósnak kell maradnia tehát ne párolódjon. Ezután a forrón tálalt borsókrémre helyezzük, teszünk rá a pirított fokhagymából és megszórjuk sonkaropogóssal. Jó étvágyat! J

0 comentarios:

Publicar un comentario en la entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...