lunes, 14 de enero de 2013

SALTIMBOCCA LANGYOS SÜTŐTÖK-KECSKESAJT SALÁTÁVAL

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

A saltimbocca (római dialektusban “Salt’im bocca!” → Ugorj a számba!) egy tipikus fogás Olaszország római régiójából.  Eredetileg borjúhúsból készül, de ha megszegjük ezt a „szabályt” és Uram bocsá’ sertésből esetleg csirkéből készítjük (mint én most) semmi baj, ugyanolyan finom lesz. Az elkészítése roppant egyszerű és nem szükségeltetik hozzá sok alapanyag, viszont amit használunk, az legyen elsőosztályú. A végeredmény fantasztikus lesz! Én körítésként egy langyos salátát készítettem hozzá sütőtökből és kecskesajtból, de tökéletesen passzol hozzá pl. egy jól elkészített krumplipüré is. De végsősoron most nem a köret a főszereplő, hanem ezek az isteni falatkák, amik szinte maguktól ugrálnak az ember szájába. J


Hozzávalók (2 személyre):
·         egy egész csirkemell - ha lehet, tanyasi csirkéből - kicsontozva és félbevágva
·         4-5 szelet ibérico sonka (vagy más érlelt, pl. serrano sonka)
·         8-10 nagyobb zsályalevél (ha kisebbek, akkor több)
·         100 ml édes likőrbor (Marsala az ideális, de mindenki használja a környezetében fellelhető legjobbat)
·         50 g vaj
·         olívaolaj
·         só, frissen őrölt bors

A salátához:
·         kb. 300 g kockára vágott sült sütőtök
·         pár szál friss rozmaring
·         pár szál friss kakukkfű
·         olívaolaj
·         só, frissen őrölt színesbors keverék
·         50 g vaj
·         200 g friss kecskesajt
·         1 ek. méz
·         ½ citrom leve
·         félmaréknyi apróbb zsályalevél


Elkészítés:

1.       Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Egy nagyobb darab sütőtököt kimagozunk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Kibélelünk alufóliával egy kisebb tepsit, úgy, hogy a fólia annyira túllógjon a tepsin, hogy utána vissza tudjuk hajtani és befedni a tököt. Elterítjük a kockára vágott tököt, sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és jól összekeverjük. Rádobjuk a rozmaring és a kakukkfű ágacskákat és „becsomagoljuk” a kilógó fóliával. Kb. 15-20 percig sütjük. 10 perc után azért érdemes megnézni hogy mennyire puha, ugyanis a tök felkockázva elég gyorsan sül, és ebben az esetben nincs szükségünk pürére, hanem inkább maradjon egészben.

2.       Míg a tök sül, ferdén vágva 4-5 szeletre vágjuk a fél csirkemelleket. Egy széles kés lapjával ellapítjuk őket, sózzuk-borsozzuk, mindegyikre teszünk fél szelet sonkát és egy zsályalevelet, majd fogpiszkálóval rögzítjük.

3.       Kevés olajon serpenyőben megpirítjuk mindkét oldalukat, kicsit több ideig hagyjuk azt, amelyiken nincs levél. Kiszedjük egy tányérra, lefedjük és melegen tartjuk.

4.       Kivesszük a tököt is a sütőből és hagyjuk kicsit hűlni. Kockára vágjuk a sajtot és elkészítjük a vinaigrette-et. Kis tálkában összekeverjük a mézet, a citromlét, sót-borsot és egy kevés olívaolajat.

5.       Visszatérünk a serpenyőhöz ahol a húst sütöttük. Beleöntjük a likőrbort, nagyobb lángon kicsit kiforraljuk (ezáltal be is sűrűsödik egy kicsit) közben fakanállal felkapargatjuk az aljára ragadt pörcöket. Beleteszünk 50 g hideg vajat, és amikor elolvadt, visszahelyezzük a húsokat a leveles oldalukkal felfelé. Alacsony hőfokon néha megmozgatva a serpenyőt hagyjuk, hogy felmelegedjenek, és jól bevonja őket a szaft. Néhány perc után félrehúzzuk.

6.       Egy másik serpenyőbe tesszük a maradék vajat, és amikor habzani kezd, rádobjuk a maradék zsályalevelet, picit pirítjuk és hozzáadjuk a sütőtököt, a sajtot és 1-2 percig folyamatosan mozgatva pirítjuk. Tálaláskor meglocsoljuk egy kevés vinaigrette-tel.

Isteni finom! Garantálom!

     
 


0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...