jueves, 29 de marzo de 2012

PÁCOLT MAKRÉLAFILÉK / FILETES DE CABALLA EN ESCABECHE

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Az élelmiszerek szezonalitása napjainkban már nincs naptárhoz kötve, hiszen a technológia rohamos fejlődésének és a globalizációnak köszönhetően az év bármely napján hozzájuthatunk bármely élelmiszerhez. Ne felejtsük el azonban, hogy minden élő szervezetnek megvan a maga életciklusa, amely meghatározza, hogy mikor van igazán a szezonja. Ezen túl, a halak esetében létrehoztak egy olyan szabályzatot, amely behatárolja, hogy mikor optimális az egyes halfajták halászata.  Ezáltal igazodnak az élővilág természetes ciklusaihoz. A halfajtáknál ugyanúgy vannak időszakok - mint a zöldség-gyümölcsnél - amikor szezonja van egy bizonyos fajtának (vagy fajtáknak), ekkor a legjobb ízű, ekkor bőséges a fogás, ami természetesen befolyásolja az árat is, mert mint tudjuk, ami szezonális az mindig olcsóbb. Ez persze nem jelenti azt, hogy máskor nem lehet kapni. A makréla szezonja februártól májusig tart, ekkor igazán ízletes telt a húsa, úgyhogy most érdemes venni. Egyébként egy nagyon-nagyon szerény halacskáról van szó, viszont az egyik legegészségesebb fajta a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően. De térjünk rá a receptre, amit a pácolás végett célszerű, ha egyik napról a másikra készítünk.

Hozzávalók:
·         4 db (kb. 150 grammos) makréla
·         1 kisebb zöld kalifornia paprika
·         1 hagyma
·         4-5 gerezd fokhagyma
·         2 babérlevél
·         8-10 szem egész feketebors
·         1 kávéskanálnyi őrölt pirospaprika (édes)
·        
·         150 ml fehérborecet
·         50 ml érlelt Jerez
·         100 ml víz
·         liszt
·         olívaolaj

1. Mikor vesszük a makrélát, kérjük meg a halast, hogy tisztítsa meg a belsőségektől és a fejtől.


2. Ezután otthon két filére vágjuk mindegyiket, amiket egy csipesz segítségével szálkátlanítunk és besózzuk.


3. Egy alacsonyabb cserépedénybe vagy vastagfalú lábasba kb. 150 ml olajat öntünk, a makrélafiléket meghempergetjük lisztben és a nem túl forró olajban kisütjük. Kb. 1 perc oldalanként. Kiszedjük egy tányérra és félretesszük.


4. Ugyanebben az olajban feltesszük dinsztelni a zsülienre vágott hagymát, a csíkokra vágott paprikát és a megtisztított és kicsit megroppantott fokhagymagerezdeket. Hozzáadjuk a babérlevelet és az egészborsot is.


5. Mikor már összefonnyadt a hagyma és a paprika, félrehúzzuk az edényt és megszórjuk a pirospaprikával.


6. Felöntjük a borecettel, a Jerezzel és mérsékelt tűzön kb. 30 percig forraljuk. Ezután hozzáöntjük a vizet.
7. Miután elkezd újra forrni, beletesszük a halfiléket és 6-7 percig együtt forraljuk, majd félrehúzzuk.


8. Ha kihűlt a hűtőszekrénybe tesszük másnapig. Min. egy éjszakát hagyjuk állni.
9. Tálalás előtt egy órával vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, és friss kenyérrel tálaljuk előételként vagy könnyű vacsoraként. Jó étvágyat!


0 comentarios:

Publicar un comentario en la entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...