Esta receta se puede ver en castellano aquí.
Hetek óta nincs poszt, versenyt futok az idővel és a karácsony egyre közelebb. Ráadásul vasárnap karácsonyi vásár, ahová egy rahedli sütit kell sütnöm. Ezt nevezik úgy, hogy az ember túlvállalja magát. Na de egyszer egy évben ki lehet bírni a karácsony előtti hajszát. Közben, amikor van (lesz) egy lélegzetvételnyi időm megpróbálom posztolni amit/amiket csinálok, ill. ötleteket adni a karácsonyi menühöz. Ennek a gasztro-ámokfutásnak az első állomása ez a mandulás keksz, ami nagyon fincsi, nagyon aktuális... és nagyon gyorsan fogy.
Hetek óta nincs poszt, versenyt futok az idővel és a karácsony egyre közelebb. Ráadásul vasárnap karácsonyi vásár, ahová egy rahedli sütit kell sütnöm. Ezt nevezik úgy, hogy az ember túlvállalja magát. Na de egyszer egy évben ki lehet bírni a karácsony előtti hajszát. Közben, amikor van (lesz) egy lélegzetvételnyi időm megpróbálom posztolni amit/amiket csinálok, ill. ötleteket adni a karácsonyi menühöz. Ennek a gasztro-ámokfutásnak az első állomása ez a mandulás keksz, ami nagyon fincsi, nagyon aktuális... és nagyon gyorsan fogy.
Hozzávalók (35-40 db kekszhez):
· 120 g tojásfehérje (ez kb. 4 nagyobb tojásnyi)
· ½ mokkáskanálnyi habfixáló
· 175g porcukor
· narancsvirágvíz* (ízlés szerint)
· 320 g mandulaliszt (őrölt mandula)
· 80 g rétesliszt
· csipet só
· szeletelt mandula
*Aki nem szereti a narancsvirágvizet, helyettesítheti egy
citrom és egy narancs lereszelt héjával. (Én is így tettem.)
Bekapcsoljuk a sütőt és előmelegítjük 170 fokra. Közben,
a tojásfehérjét kemény habbá verjük a habfixálóval és egy csipet sóval. A porcukrot
átszitáljuk, hozzáadjuk a tojáshabhoz és tovább verjük, amíg a cukor fel nem
oldódik a habban. Ezután belereszeljük a megmosott citrom és narancs héját és
(mostmár csak kanállal kevergetve) apránként hozzáadjuk az őrölt mandulát és a
lisztet. Miután jól kikevertük, egy teáskanál segítségével kb. diónyi
mennyiségeket veszünk ki a masszából, nedves kézzel gombócokat formálunk és sütőpapírral
bélelt tepsire sorakoztatjuk, kevés távolságot hagyva köztük. Végül egy
kiskanál hátával kicsit meglapítjuk mindegyiket és szeletelt mandulát szórunk
(nyomkodunk) rá. Az előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük és amikor épphogy
pirulni kezdenek kivesszük. Rácson hagyjuk hűlni. A már teljesen kihűlt kekszeket
porcukorral megszórjuk és jól záródó fém (vagy műanyag) dobozban tároljuk.
0 comentarios:
Publicar un comentario