martes, 13 de diciembre de 2011

MANDULÁS-CITRUSOS KEKSZ / GALLETAS DE ALMENDRA Y CÍTRICOS

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Hetek óta nincs poszt, versenyt futok az idővel és a karácsony egyre közelebb. Ráadásul vasárnap karácsonyi vásár, ahová egy rahedli sütit kell sütnöm. Ezt nevezik úgy, hogy az ember túlvállalja magát. Na de egyszer egy évben ki lehet bírni a karácsony előtti hajszát. Közben, amikor van (lesz) egy lélegzetvételnyi időm megpróbálom posztolni amit/amiket csinálok, ill. ötleteket adni a karácsonyi menühöz.  Ennek a gasztro-ámokfutásnak az első állomása ez a mandulás keksz, ami nagyon fincsi, nagyon aktuális... és nagyon gyorsan fogy.

Hozzávalók (35-40 db kekszhez):

·         120 g tojásfehérje (ez kb. 4 nagyobb tojásnyi)
·         ½ mokkáskanálnyi habfixáló
·         175g porcukor
·         narancsvirágvíz* (ízlés szerint)
·         320 g mandulaliszt (őrölt mandula)
·         80 g rétesliszt
·         csipet só
·         szeletelt mandula

*Aki nem szereti a narancsvirágvizet, helyettesítheti egy citrom és egy narancs lereszelt héjával. (Én is így tettem.)


Bekapcsoljuk a sütőt és előmelegítjük 170 fokra. Közben, a tojásfehérjét kemény habbá verjük a habfixálóval és egy csipet sóval. A porcukrot átszitáljuk, hozzáadjuk a tojáshabhoz és tovább verjük, amíg a cukor fel nem oldódik a habban. Ezután belereszeljük a megmosott citrom és narancs héját és (mostmár csak kanállal kevergetve) apránként hozzáadjuk az őrölt mandulát és a lisztet. Miután jól kikevertük, egy teáskanál segítségével kb. diónyi mennyiségeket veszünk ki a masszából, nedves kézzel gombócokat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, kevés távolságot hagyva köztük. Végül egy kiskanál hátával kicsit meglapítjuk mindegyiket és szeletelt mandulát szórunk (nyomkodunk) rá. Az előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük és amikor épphogy pirulni kezdenek kivesszük. Rácson hagyjuk hűlni. A már teljesen kihűlt kekszeket porcukorral megszórjuk és jól záródó fém (vagy műanyag) dobozban tároljuk.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...