· 100 g liszt
· 80 g hámozott sült cékla
· pici só
A
mártáshoz:
· 1 póréhagyma
· 80 g gorgonzola sajt
· kb. 200 ml tejszín
· só, bors
· egy maréknyi dióbél
· néhány szál édeskömény zöld
Ezt
a tésztát akkor érdemes készíteni, ha egyébként is tervben van, hogy céklát sütünk,
mert hát ugye nyilván nem fogunk nekiállni 80 grammot sütni. A sült cékla
nagyon egészséges magában is, salátában vagy más receptekhez felhasználva. Szóval
egy kisebb tepsit alufóliával kibélelünk úgy, hogy a szélei bőven túllógjanak a
tepsin, hogy utána rá tudjuk hajtogatni a céklára. Miután bekapcsoltuk a sütőt
200 fokra, meghámozzuk a céklákat, félbevágjuk és beletesszük a tepsibe. Megszórjuk
nagyszemű tengeri sóval, tekerünk rá borsot és meglocsoljuk balzsamecettel,
olívaolajjal és csurgatunk rá egy teáskanálnyi mézet. Kicsit „összekeverjük”,
hogy a cékladarabok minden oldala be legyen vonva, teszünk rá egy-két ágacska
rozmaringot, ráhajtogatjuk az alufóliát és mehet a sütőbe, amit beállítunk egy
órára. (mivel a cékladarabok nem túl nagyok kb. 40 perc elég neki) Mindenesetre
35-40 perc után szúrjunk bele egy hústűt vagy villát (az alufólián keresztül) és ha könnyen belemegy
akkor kész. Inkább legyen egy kicsit roppanós, mint püré állagú. Kivesszük és
hagyjuk hűlni.
Kimérjük
a lisztet és egy tálba szitáljuk, megszórjuk egy kevés sóval, a kihűlt/kimért
céklát pedig botmixerrel pürésítjük és hozzáadjuk a liszthez. Villával
összekeverjük, majd elkezdjük kézzel gyúrni. Ha nagyon szükséges, adhatunk
hozzá egy pici langyos vizet, de ez a liszttől függ. Én nem tettem hozzá egy
csepp vizet sem. Ha összeállt a gombóc, akkor lisztezett felületen addig
gyúrjuk, amíg egy sima rugalmas gombóccá nem válik. Bevallom, én ezt a részét
külön élvezem. Ezután folpack fóliába „csomagoljuk” és min. 30 percre a hűtőbe
tesszük.
Közben
felteszünk egy nagyobb fazékban vizet melegíteni a tésztához. Míg a víz
melegszik, megtörjük a diót és a dióbelet késsel durvára vágjuk. Megtisztítjuk
a póréhagymát, a fehér részét felaprítjuk és egy serpenyőben olívaolajon nagyon
lassan dinsztelni kezdjük. Amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a
gorgonzolát, majd mikor már feloldódott, a tejszínt. Közben a forrásban lévő
vízbe teszünk egy kanál sót. Kivesszük a tésztát a hűtőből és lisztezett
felületen sodrófával kinyújtjuk. Aki akar, használhat tésztanyújtó gépet, de az
igazság az, hogy én ilyen kis mennyiségű tésztáért ugyan elő nem veszem. De ezt
mindenki döntse el saját maga. Mikor kinyújtottuk a tésztát - nem kell átlátszó
vékonyságúra nyújtani - derelyevágóval hosszában kb. 10-12 cm széles csíkokra
vágjuk, amiket háromszög alakúra darabolunk.
Innentől a munkafolyamat már
nagyon gyorsan megy. Bedobáljuk a tésztát a forrásban lévő vízbe és
megkeverjük. Kavarunk egyet a mártáson (ami ugye végig alacsony lángon rotyog) sózzuk-borsozzuk,
és amikor a tésztadarabok már a víz felszínén úszkálnak, szűrőkanállal
egyenesen beleszedjük őket a mártásba. Kicsit összekeverjük, és máris
tányérokra szedjük. A tetejét megszórjuk a durvára vágott dióval és apróra tépkedet édeskömény zölddel. Jó étvágyat!
0 comentarios:
Publicar un comentario