martes, 11 de septiembre de 2012

CSIRKEPÖRKÖLT NOKEDLIVAL KICSIT MÁSKÉPP...

Esta receta se puede ver en castellano aquí.
 
Az utóbbi időben nem sűrűn készítettem magyaros kaját, de a múltkor a facebook-on szembejött velem egy tányér csirkepörkölt nokedlival és annyira guszta volt, hogy muszáj volt nekem is főznöm. Vettem is egy jól megtermett tanyasi csirkét és a hétvégén nekiálltam.  A nokedlit a legutóbbi tojásos nokedli-akció alkalmával Árvai Krisztina receptje alapján csináltam, miszerint ahány tojás, annyi kanál tejföl. Nagyon finom így, és mivel volt a hűtőszekrényben egy nagy csomó friss kaprom, gondoltam az sem nem fog neki ártani, ha aprítok bele egy keveset....ne együnk már mindig mindent ugyanúgy kérem. Szóval, amikor a nokedli már ki volt találva, akkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha ez alkalommal a pörköltet is egy kicsit másképp csinálnám, mint azt szokás. A gondolatot tett követte és elmondhatom, hogy talán életem legjobb csirkepörköltje kerekedett belőle. Ami így szól:

Hozzávalók (4-5 személyre):
·         1 kb. másfél kilós csirke, ha tanyasi az pompás (én egy 2,5 kg-os csirke feléből csináltam)
·         1 vékony szelet (4-5 mm) füstölt szalonna (opcionális)
·         1 nagy vöröshagyma
·         4 gerezd fokhagyma
·         ½ evőkanálnyi édes pirospaprika
·         1 kávéskanálnyi őrölt kömény
·         1 kávéskanálnyi majoránna
·         só, frissen őrölt bors
·         1 doboz (300 g) hámozott darabolt konzerv paradicsom
·         1 paprika (én zöldet használtam, de ez senkit ne tévesszen meg, nem erős, nyugodtan használjatok fehér paprikát)
·         3 db egész aszalt paradicsom (úgy értem, hogy 6 fél)

 
A nokedlihez:
·         3 nagyobb tojás
·         3 evőkanál tejföl
·         1 kiskanál só
·         2 evőkanálnyi apróra vágott friss kapor (ha nincs, lehet petrezselyem is)
·         liszt

 
Elkészítési mód:

1.      Levágjuk a szalonnaszeletről a bőrt (no nem erről az egészről ami a képen van! J) és apró kockákra vágjuk. Egy vastag falú lábasban feltesszük a tűzre és kisütjük a zsírját (vigyázzunk, hogy meg ne égjen). Semmi más zsiradékot nem adunk hozzá!
 
 
2.      Apróra vágjuk a hagymát és a lábasba dobjuk. Mikor a hagyma kezd pirulni, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát keverünk rajta néhányat és félrehúzzuk a lábast a tűzről.
 
 
3.      Hagyjuk egy kicsit hűlni, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és hozzáadjuk a megmosott feldarabolt csirkét. Rászórjuk a köményt és a majoránnát, sózzuk-borsozzuk, megkeverjük és visszatesszük a tűzre. Nem adunk hozzá egy csepp vizet sem!
 
 
4.      Mérsékelt tűzön, fedetlenül, hagyjuk, hogy a csirke levet eresszen, elpárologtassa azt és „megpörkölődjön”. Közben bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra.
5.      Amikor már szinte az összes lé elpárolgott alóla, akkor áttesszük egy fedhető jénai vagy cserépedénybe (a lábasban is maradhat, ha annak van fedele és alkalmas arra, hogy a sütőbe tehessük).
 
 
6.      Ráöntjük a konzerv paradicsomot, rátesszük a paprikát és az aszalt paradicsomot, lefedjük és betesszük a sütőbe közepes magasságra. 200 fokon hagyjuk kb. másfél órát (ez a csirke nagyságától és a mennyiségtől függ) mindenesetre egy óra elteltével vegyük ki és nézzük meg mennyire puha a hús. Ha a csirke nagyon zsíros volt ekkor kicsit le is zsírozhatjuk a pörköltet.
 
 
7.      Amikor a csirke már majdnem kész, felteszünk egy fazékban bőséges mennyiségű vizet melegíteni.
8.      Felütjük a tojásokat egy tálba, hozzáadjuk a tejfölt, sót és a kaprot, jól elkeverjük, és annyi lisztet adagolunk hozzá apránként, hogy lágy nokedli tésztát kapjunk. Víz nem kell bele! Ne dolgozzuk ki túlságosan, nem baj, ha kicsit csomós marad.
9.      Mikor a víz felforrt megsózzuk és nokedli szaggatóval (3-4 körben) kiszaggatjuk a nokedlit, majd hideg vízben leöblítjük és lecsepegtetjük.
 
 
 
10.  Tálalás előtt a mikrohullámú sütőben (vagy serpenyőben 1 evőkanálnyi olajon) átmelegítjük, és máris tálalhatjuk a pörkölttel.
 
 
A csirkepörkölt-nokedli kombó szokásos kísérője a tejfölös uborkasaláta. Bár mindenki tudja hogyan kell csinálni (illetve mindenkinek megvan a maga receptje) de mivel spanyol verzióban megírtam, ide is idebiggyesztem.

Hozzávalók:
·         uborka
·         tejföl
·         só, bors
·         ecet
·         1 kis gerezd fokhagyma
·         pirospaprika (édes, csípős ízlés szerint)

Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk és lesózzuk. Kb. fél órát hagyjuk állni, majd jól kinyomkodjuk és egy tálba tesszük. Tekerünk rá egy kis borsot, löttyintünk rá egy kevés ecetet (óvatosan!), megkeverjük, majd bőven teszünk rá tejfölt. Jól elkeverjük, megkóstoljuk és az ízlésünknek megfelelően még igazítunk az ízeken. Tálaláskor megszórjuk egy kevés pirospaprikával. Jó étvágyat!
 
 

0 comentarios:

Publicar un comentario en la entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...