viernes, 5 de agosto de 2011

ÉS MÉG EGY (MEGGY) PIROSPONTOS RECEPT… / A NADIE LE AMARGA UN DULCE...

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Ha holnap reggel kimentek a piacra és elcsípitek az utolsó meggyszemeket, akkor még belefér ez az egyszerű, de nagyszerű desszert a hétvégére. Aki kreálta nem más, mint a nemzetközileg elismert 3 Michelin csillagot magáénak tudó baszk szakács, Juan Mari Arzak. Ezek a nagynevű szakácsok általában bonyolult - a halandó háziasszony számára kivitelezhetetlen - fogásokat álmodnak meg és szolgálnak fel éttermeikben, de ez a recept pont az egyszerű rafinériájával hívta fel a figyelmemet. Gondoltam megér egy próbát és annyira finomra sikeredett, hogy úgy döntöttem megosztom veletek.

PÁCOLT-PIRÍTOTT MEGGY, JOGHURTOS-RICOTTÁS KRÉMMEL

Hozzávalók (4 személyre):

• ½ kg meggy
• 1 vaníliarúd
• fél narancs vékonyan levágott héja
• 1 szem szegfűbors
• ½ deci meggypálinka
• 10 dkg cukor
• 2-3 dkg vaj
• 10 dkg ricotta (vagy nagyon krémes túró)
• 1 dl görög joghurt
• 1 dl tejszín
• néhány mentalevél

Elkészítési mód:

Miután kimagoztuk a meggyet, tálba tesszük, ráöntjük a ½ deci meggypálinkát és hozzáadunk 5 dkg cukrot. Jól összekeverjük, lefedjük (mert mint varázsszóra, rögtön megjelennek a muslincák) és legalább két órán át pácoljuk. Néha keverünk rajta egyet. Közben nagyon vékonyan meghámozunk fél narancsot, mozsárban megtörjük a szegfűborsot, félbevágjuk a vaníliarudat és kikaparjuk egy kistányérba a belsejét. Ha letelt a pácolási idő, leszűrjük a meggyet (a visszamaradó levet felfogjuk (a legfinomabb meggylikőr, amit életemben ittam!) és a felforrósított vajon a narancshéjjal, az összetört szegfűborssal, a vanília kikapart magjaival és 2-3 evőkanálnyi páclével (szaftos legyen, de ne túlságosan „leveses”) 1 percig erős lángon pirítjuk. Félrehúzzuk, kb. két órán át állni hagyjuk, hogy jól összeérjenek az ízek, majd a hűtőben lehűtjük. Közben kemény habbá verjük a tejszínt a maradék 5 dkg cukorral. A ricottát jól kikeverjük a joghurttal és óvatosan hozzáadjuk a tejszínhabot (hogy ne törjön össze) majd hűtőbe tesszük. Tálaláskor mélytányérba szedünk a cseresznyéből és a krémből két evőkanál segítségével formázott "galuskát" teszünk a tetejére. Mentalevéllel díszítjük.


 

3 comentarios:

  1. Tiene una pinta estupenda, que pena no pueda leer las explicaciones.
    Un beso

    ResponderEliminar
  2. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  3. @imaginacion: Hola, no entiendo porqué no puedes leer las explicaciones. La receta está puesta en húngaro y en castellano también. Lo pone arriba dónde tienes que pinchar para cambiar el idioma. Si aún así tienes algún problema para cambiarlo, hazmelo saber por favor. Gracias.

    ResponderEliminar